Skoči na glavno vsebino

Otroci, družina, zunanje strokovne ustanove

Svetovalna delavka sodeluje pri zagotavljanju, vzpostavljanju in vzdrževanju pogojev za optimalni razvoj vsakega otroka.

Opravlja individualno in skupinsko delo z otroki in skupaj s starši išče možnosti pomoči otroku in družini, pri čemer je poudarek na posvetovalnem delu, s ciljem preventive ali intervencije in načrtovanja. Načelo interdisciplinarnosti je vodilo timskega dela z učitelji, kar je ključ za uspešno delo z učenci in družino. Načela zaupnosti, celostnega pristopa in sodelovanja v svetovalnem odnosu so ravnanja, ki so temelj tovrstnega dela.
Na področju vzgojnega dela z učenci je poudarek na skupnem delu svetovalne delavke in razrednikov. Učence učijo socialnih veščin, zavedanja sebe in oblikovanja samopodobe ter reševanja težav v medsebojnih odnosih.

Posebna pozornost je namenjena staršem novo sprejetih otrok v smislu informiranja , seznanjanja z oblikami in metodami dela v šoli in zakonodajnimi vidiki tega področja.

Svetovalna delavka sodeluje s Centri za socialno delo, OŠ, srednjimi šolami, zdravstvenimi domovi, Zavodom RS za šolstvo, Kriznim centrom in drugimi zunanjimi strokovnimi ustanovami, upoštevaje strokovno avtonomnost, celostni pristop, strokovno sodelovanje in povezovanje ter interdisciplinarnost.

(Skupno 391 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost