Skoči na glavno vsebino

Pogostejše črevesne okužbe

Spoštovani!

Na šoli ponovno beležimo porast virusnih trebušnih oz. črevesnih obolenj. Trenutno je največ primerov pri mlajših učencih posebnega programa.

Šola, kot ustanova, kjer se vsakodnevno zadržuje veliko število otrok in odraslih, je za širjenje tovrstnih bolezni še bolj dovzetna.
Poleg higienskih in drugih ukrepov, ki jih v tem času izvajamo na šoli, imate pri preprečevanju širjenja tovrstnih bolezni veliko vlogo in odgovornost tudi starši. Tako do svojega otroka, kot do otrok drugih staršev, saj lahko ob pojavu kakršnekoli nalezljive bolezni vedno preventivno ukrepate.

UKREPI:

  • otrok naj ima doma dobre higienske navade, poskrbite zlasti za dosledno učinkovito umivanje rok in osebno higieno. Otroci opazujejo odrasle, se od nas učijo in nas posnemajo, zato je pomembno, da smo odrasli vzor dobrih zdravstveno higienskih in prehranjevalnih navad.
  • skrbite za krepitev zdravja otrok z dovolj gibanja, s telesnim utrjevanjem in sprehodi v naravo v vsakem vremenu;

Predvsem pa v šolo ne vozite otroka, ki kaže kakršnekoli znake bolezni ali otroka, ki je še kužen. Pri črevesnih okužbah otroci lahko izločajo povzročitelja v blatu tudi še več tednov po preboleli bolezni, zato je nujen poostren higienski režim pri previjanju oziroma po uporabi stranišča.

Po smernicah NIJZ-ja se otrok, ki preboleva črevesno oz. trebušno okužbo, v šolo lahko vrne po 48 urah od zadnjega bruhanja ali driske. V kolikor se otrok ne pozdravi do konca, se bolezen lahko hitro razširi še na ostale otroke in odrasle, ki so zdravi, zato vas prosimo, da dosledno upoštevajte navedene ukrepe.

Smernice NIJZ se nahajajo na povezavi https://nijz.si/wp-content/uploads/2020/12/vkljucitev_v_vrtec_solo_po_preboleli_nalezljivi_bolezni_ali_okuzbi_smernice.pdf

Le skupaj lahko poskrbimo za zdravo in varno okolje za vse učence, zato se vam že vnaprej zahvaljujemo za sodelovanje.

Lep pozdrav,

vodstvo šole

(Skupno 48 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost