Skoči na glavno vsebino

Pismo ravnateljice – 14. dan

Dragi starši, skrbniki, rejniki!

H koncu gre tretji teden vašega šolskega dela, pouka, vzgoje. Veliko vas je doma s svojimi otroki in dom ste spremenili v šolo. Nekateri ste v službi in ko pridete domov, vas čaka še ena naloga, šola. Toliko šole, kot jo imate sedaj, verjetno niste še nikoli imeli. Čez noč ste ob svojem delu doma in službi postali še pedagogi. Če dela pedagoga prej niste poznali, ste se sedaj s tem srečali na hitro in ne morete mu uiti.

Z učitelji ste v stiku in povedo, kako se trudite, koliko časa presedite z otroki, pomagate jim pri nalogah, skupaj delate plakate in video predstavitve, iščete materiale po hišah, da lahko otrok naredi izdelek. Verjetno nimate vsi lesa pri hiši in vseh sestavin za kuhanje. Mogoče zmanjka listov, pa črnila v tiskalniku, zvezek je poln. Pa to še gre, mnogo huje je, če zmanjka volje, ko se začnejo otroci upirati, ko se pretegujejo od dolgčasa, ko se z brati ali sestrami kregajo in se dražijo. Kako zdržati ves dan? Kako preživeti z otroki, ki jih imate neskončno radi in bi zanje naredili vse, kar obstaja na svetu. Gotovo ni lahko ohraniti mirnih živcev, krotiti nagajivost otrok, njihovo naveličanost. Kako obvladovati svoje živce, ko ste poskusili že vse, da jih umirite, pa zmanjka idej. Kako spregledati presedanje, gledanje čez zvezek, grizenje svinčnikov, škrtanje z zobmi, cmokanj in obračanje oči? Lačni so kar naprej, izpraznili bi hladilnik, žejni, pa čaj ni dovolj dober. Kaj narediti, da bo ravno prav?

Tako rada bi vam dala nasvet, odgovor, vas pomirila. A karkoli bi rekla, bi mi odgovorili, ne gre, smo poskusili, noče, saj smo naredili, pa ne gre več. Tudi, če rečem, zdržite, saj bo minilo, vas s tem ne morem potolažiti. Seveda bo minilo, boste rekli, a težko je zdaj, zdaj potrebujem odgovor in pomoč.

Lahko vam povem, da vas razumem in vem, da ste v situaciji, v kateri ste prvič in veliko vam nalagamo. Težko nalogo smo prenesli na vas. Lahko vam sporočim tudi, da so učitelji z vami, vaši zavezniki, vaši svetovalci, vaši pomočniki in psihologi. Potrebujete jih in učitelji potrebujejo vas. In razumeli bodo, če jim boste sporočili, da vam gredo otroci včasih na živce, da ne zmorete več, da se vam je šola začela upirati. Razumeli bodo, da se morate vsake toliko ustaviti in nabrati novih moči, da bo šlo naprej. Zaupajte jim svoje občutke ali nemoč. Pustite jim, da se pogovorijo z vašim otrokom, ali da za kakšen dan upočasnijo delo, da lahko vsi zadihate.

Starši, tudi vi razumite učitelje. Morda jih nikoli niste mogli tako razumeti kot sedaj, ko ste tako od blizu spoznali del njihovega dela. Kako je, ko mora učitelj motivirati skupino otrok, ko so stalno pod očesom staršev, ravnateljice, drugih učiteljev in če se zakomplicira, so še pod očesom ministrstva ali inšpektorjev. Morda boste starši v prihodnje drugače gledali na delo učitelja, bolje razumeli, kakšno nalogo ima. Ob vseh okoliščinah in ovirah mora prav vsakega učenca pripeljati do znanja, hkrati pa ga naučiti lepega vedenja, sodelovanja, strpnosti, samostojnosti in še česa.

Vse priznanje gre tudi učiteljem. Vse čestitke si zaslužijo, priznanje, pohvalo. Bravo učitelji! Učitelji so izjemni, pred štirinajstimi dnevi so se znašli v situaciji, ki je nikoli niso niti predvideli, kaj šele, da bi se usposobili zanjo. Prvi dan, ko smo dobili informacijo, da šolo zapremo, so se učitelji začeli pripravljati in prvi ponedeljek ste dobili že usmeritve in naloge. Tretji teden se zaključuje in vsak dan naredijo nekaj novega, izboljšujejo način dela. Veliko so naredili in veliko še bodo. Razumimo tudi to, da imajo mnogi učitelji doma svoje otroke, ki jih ravno tako potrebujejo, kot vaši potrebujejo vas.

Starši, vsi učitelji in jaz vemo, da se trudite po najboljših močeh. Vemo, da vam je včasih težko in vam mogoče zmanjkuje moči in volje. Kadar je tako, pokličite učitelje, pokličite svetovalno delavko, mene. Tudi če potrebujete samo podporo in razumevanje, smo tukaj zato, da vam pomagamo. Vedite, da vas spoštujemo, razumemo in nam je lepo delati z vami, ker ste najboljši starši!

Pred sabo imate otroka, za katerega bi naredili vse na svetu, ga imate neskončno radi in skupaj se trudimo zanj!

 

Dragi starši, rejniki in učitelji!

Z vsem spoštovanjem vas popolnoma podpiram, cenim in vam želim veliko moči, da skupaj peljemo to novo nepoznano nalogo. Trudimo se za vaše otroke, ki si zaslužijo največ in najboljše!

 

Jelena Horvat, ravnateljica

(Skupno 293 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost