Skoči na glavno vsebino

Čevljarski muzej v Tržiču

V četrtek, 4. 4. 2024, smo se učenci PP8, PP9 in PP10 zbrali v dislocirani enoti. S seboj smo vzeli šolsko malico in se odpravili na avtobusno postajo, kjer smo počakali na avtobus. Ko je avtobus prišel, smo se posedli in se odpeljali proti Tržiču. Ko smo prišli v Tržič, smo se slikali pred velikim kovinskim zmajem, ki je simbol Tržiča. Nato smo se sprehodili skozi staro mestno jedro in si ogledali stavbe in ozke ulice. Po sprehodu smo zavili proti kavarni in si tam privoščili kavo, čaj ali kakav. Vmes smo pojedli malico. Po kavi in malici se je ob 10:00 uri odprl muzej. Tam nas je sprejela kustosinja in nas popeljala na ogled. V vsakem prostoru je razložila, kako je bilo včasih. Izvedeli smo, da so včasih tiskali vzorce z modro barvo. Povedala nam je zgodbo o petelinu. V muzeju imajo tudi velikega zmaja v katerega položiš žogo. Pri visečih nogavicah smo potegnili vrvico in zaslišalo se je domače narečje. Pobožali smo različne kožuhe in ugibali od katere živali so, s kladivom smo udarili po nakovalu in se slikali pred kartonom z gospodično v obleki. Izvedeli smo tudi, kako so včasih iz lana delali blago.

Na koncu smo si ogledali še smučarski muzej. V vitrinah smo videli različne kolajne in kristalne globuse, ki so jih osvojili naši smučarji. Čisto na koncu nam je kustosinja povedala, da so včasih v Skandinaviji uporabljali kar 5 metrov dolge smuči.

Po ogledu smo se vrnili na avtobusno postajo in se z avtobusom odpeljali v Radovljico. Skupaj smo preživeli lep spomladanski dan.

Napisali učenci DE.

(Skupno 70 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost