Skoči na glavno vsebino

Anton Janša

Naš najbolj poznan čebelar in slikar, Anton Janša, se je rodil 20. maja 1734 v vasi Breznica na Gorenjskem. Konec leta 2017 je Organizacija združenih narodov na slovensko pobudo po treh letih prizadevanj razglasila Janšev rojstni dan, 20. maj, za svetovni dan čebel.

Anton Janša je bil eden od treh sinov očeta Matije in mame Lucije. Vsi trije otroci so bili zalo nadarjeni za slikarstvo in so si v domačem skednju uredili atelje. V letih 1766 in 1767 so se vsi trije vpisali v bakrorezno risarsko šolo dunajske slikarske akademije.

Anton se je kasneje začel intenzivno ukvarjati s čebelarstvom, kar je bila njegova strast od otroških let. Pri tem je zagotovo pomembno omeniti, da so doma imeli več kot sto panjev in je bilo čebelarjenje družine vseprisotno v njegovem celotnem življenju. Svojo poklicno čebelarsko pot je Anton začel kot čebelar pri Nižjeavstrijski kmetijski družbi, nadaljeval pa je kot učitelj čebelarstva na čebelarski šoli na Dunaju. Čebelaril je tudi na vrtu cesarice Marije Terezije, s svojimi odkritji pa je navduševal čebelarje širom Avstro-ogrske. Cesarica je po Janševi smrti celo izdala odlok, po katerem so morali vsi čebelarski učitelji učiti po njegovih knjigah.

Spomini na Antona Janšo so še posebej prisotni v okolici Breznice, Žirovnice in Radovljice. V Breznici stoji znan Janšev čebelnjak, v dolini Završnice po njem nosi ime čebelarska plemenilna postaja pa tudi radovljiški Čebelarski muzej.

Naša šola s ponosom in spoštovanjem nosi Janševo ime. Kot slikar, ki je med drugim panjske končnice poslikaval z različnimi motivi, je zastavil za slovenski alpski prostor značilno kulturno izročilo. To izročilo že drugo desetletje ohranjamo z vsakoletno prireditvijo, kjer otroci okoliških osnovnih šol (večinskih in osnovnih šol s prilagojenim programom) sodelujejo in vsako leto na panjske končnice v različnih tehnikav pričarajo s čebelami in čebelarstvom povezane motive. V članku je potek delavnic opisala dolgoletna vodja prireditve, učiteljica likovne umetnosti, Tadeja P. Rozman (povezava na članek).

Viri:

(Skupno 1.802 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost