Skoči na glavno vsebino

Četrtošolce ozaveščali o pravilnem odlaganju odpadnega jedilnega olja

Četrtošolce so obiskali iz javno komunalnega podjetja JEKO z namenom ekološkega ozaveščanja učencev o pravilnem zbiranju odpadnega jedilnega olja, preko njih pa tudi njihovih staršev in širšega lokalnega okolja. Z njim želijo dolgoročno zmanjšati škodljive vplive na okolje zaradi neprimernega načina odlaganja odpadnega jedilnega olja.

Na obisku je bila tudi maskota Sončnica, ki je otroke poučila, zakaj je neprimerno odlaganje odpadnega jedilnega olja škodljivo za okolje, in o pomembnosti varovanja le-tega. Med drugim so otroci izvedeli, da olja, ki nam ostane po cvrtju ali peki, nikakor ne zlivamo v straniščno školjko, greznico ali odtočni sistem, saj lahko zamašimo odtočne cevi ali celo čistilne naprave, s tem pa lahko ustvarimo veliko škodo v odtočno-kanalizacijskem sistemu. Odpadno olje sodi v zbirni center, kjer ga zbirajo v posebnem zabojniku, tja pa ga lahko prinesete v plastenkah od olja, pijač, v kozarcih za vlaganje ali v podobni embalaži, ki jo je predhodno treba očistiti od prejšnje vsebine. Pri tem pa predstavniki podjetja JEKO d.o.o. opozarjajo še, da med odpadna jedilna olja uvrščamo rastlinska olja (npr. olivno olje in olja iz različnih semen) ter rastlinske in živalske maščobe (npr. margarina ali maslo, ki ostaneta po cvrtju), ne pa tudi avtomobilskega olja, ki ga z odpadnim jedilnim oljem ne smemo mešati. Reciklirano olje je mogoče predelati v  bio-dizel, torej ekološko gorivo, ki ne onesnažuje okolja, glicerin, ki ostane pri predelavi, pa se uporablja v farmacevtski industriji.

V okviru projekta Zbiranje odpadnega olja iz gospodinjstev bodo učenci v naslednjih mesecih odpadno jedilno olje iz gospodinjstev prinašali v Zbirni center Radovljica ali najbližji zbirni center v njihovi občini, junija pa bo za zmagovalni oddelek 4. razreda, ki bo zbral največ odpadnega jedilnega olja na učenca odšel na izlet v Piran.

(Skupno 158 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost